Beekeeping transhumance
DOI:
https://doi.org/10.35830/mcya.vi25.519Keywords:
Apis mellifera, honeys, beekeepingAbstract
Within what is now known as “modern beekeeping,” “bee transhumance” is a practice that involves moving or transporting bee hives from one place to another. Although bee transhumance is a productive strategy, it contributes to ensuring the pollination of the species that depend on this process. At the same time, it allows us to appreciate the botanical richness of our country through the distinctive color, flavor, and aroma of the honey harvested. It also helps to foster a broader appreciation of the importance of bees and our country’s biodiversity. Thus, the objective of this article is to present the benefits this activity provides, from an ecological and economic perspective, the challenges that transhumance represents for beekeepers; the states where this activity is practiced and the blooms that represent them from a beekeeping perspective; as well as the positive ecological and social impacts that can be achieved by carrying out this activity in Mexico.
Downloads
References
Agricultura. (2021). Atlas Nacional de las Abejas y Derivados Apícolas. https://atlas-abejas.agricultura.gob.mx.
Agricultura. (29 de mayo del 2017). Destacada la Actividad de la Apicultura en Michoacán. Representación Agricultura, Michoacán. https://www.gob.mx/agricultura%7Cmichoacan/articulos/destacada-la-actividad-de-la-apicultura-senala-sagarpa-michoacan
Baena-Díaz, F., Chévez, E., Ruiz de la Merced, F., & Porter-Bolland, L. (2022). Apis mellifera en México: producción de miel, flora melífera y aspectos de polinización. Revisión. Revista mexicana de ciencias pecuarias, 13(2), 525-548. https://doi.org/10.22319/rmcp.v13i2.5960
Castellanos-Potenciano, B., Gallardo-López, F., Díaz-Padilla, G., Pérez-Vázquez, A., & Landeros-Sánchez, C. (2017). Spatio-temporal mobility of apiculture affected by the climate change in the beekeeping of the Gulf of Mexico. Applied Ecology & Environmental Research, 15(4). https://doi.org/10.15666/aeer/1504_163175.
Lemeunier, G. (2011). La apicultura en Francia y España entre los siglos XVIII y XIX. Historia agraria: Revista de agricultura e historia rural, (54), 17-40.
Luna Chontal, G., Roque Peña, J. G., Fernández Echeverría, E., Martínez Mendoza, E., Díaz Zorrilla, U. A., & Fernández Lambert, G. (2019). Caracterización apícola en la región sierra centronorte de Veracruz: contexto y trashumancia. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 10(6), 1339-1351. https://doi.org/10.29312/remexca.v10i6.1689
Santos, D. Q. (2021). Un “dulce” recorrido por la historia de la miel y de la apicultura en el mediterráneo antiguo. In Patrimoni cultural, territori, universitat: Les universitats estacionals en 2020 (pp. 131-144). Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial.
Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (Agricultura). (2015). NOM-001-SAG/GAN2015. NORMA Oficial Mexicana Sistema Nacional de Identificación Animal para Bovinos y Colmenas.
SENASICA (s.f.). Solicitud para la expedición del Certificado Zoosanitario de Movilización. https://www.gob.mx/tramites/ficha/solicitud-para-la-expedicion-del-certificado-zoosanitario-de-movilizacion/SENASICA4996
Vásquez, R., Ballesteros, H., Ortegón, Y., & Castro, U. (2006). Polinización dirigida con Apis mellifera en un cultivo comercial de fresa (Fragaria chiloensis). Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 7(1), 50-53. https://doi.org/10.21930/rcta.vol7_num1_art:58
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Milenaria, Ciencia y arte

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.