Avocado oil: The true green gold against chronic diseases

Authors

  • Manuel Alejandro Vargas Vargas Instituto de Investigaciones Químico-Biológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México https://orcid.org/0000-0003-3239-123X
  • Christian Cortes Rojo Instituto de Investigaciones Químico-Biológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México https://orcid.org/0000-0002-4850-772X

DOI:

https://doi.org/10.35830/mcya.vi23.454

Keywords:

avocado oil, diabetes mellitus, antioxidants

Abstract

In a world where chronic diseases such as diabetes, hypertension, and fatty liver are increasingly common, the importance of a balanced diet becomes essential. It may seem simple, however maintaining a well-balanced diet is a daily challenge which can be complicated by the lack of time and general misinformation about health-beneficial foods. This is where a little-recognized superfood comes into play: avocado oil. This true “green gold” has captured the attention of the scientific community due to its remarkable health properties. It is high in healthy fats in, vitamins, and antioxidants. Avocado oil is not only an ally in the kitchen but also in our fight against chronic diseases. This article explores how avocado oil can be a key component in our daily diet, offering a natural and accessible solution to improve our health and prevent long-term complications of chronic diseases. Join us on this journey to uncover the secrets of avocado oil and how it can help us to achieve a healthier life

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Author Biographies

Manuel Alejandro Vargas Vargas, Instituto de Investigaciones Químico-Biológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México

Investigador Posdoctoral

Christian Cortes Rojo, Instituto de Investigaciones Químico-Biológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México

El Dr. Christian Cortés Rojo es Profesor Titular de Carrera en la UMSNH, miembro del SNI
(nivel II). Ha sido pionero en demostrar que el aceite de aguacate mejora el estrés oxidativo
mitocondrial, traduciéndose en mejora de la hiperglucemia en la diabetes y de la presión
arterial en la hipertensión, así como de prevención del daño renal hipertensivo y diabético, y
mejora de la función vascular. Esto ha resultado en la publicación de diversos artículos en
revistas indizadas en el JCR y la dirección de numerosas tesis. Cuenta con el equipamiento y
los insumos necesario para que se realicen los experimentos del proyecto en su laboratorio y
con colaboradores en la UMSNH y en otras instituciones como la UNAM y la UAQ. Sus
investigaciones han sido difundidas en medios de comunicación masivos.

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Published

2024-06-27

How to Cite

Vargas Vargas, M. A., & Cortes Rojo, C. (2024). Avocado oil: The true green gold against chronic diseases. Milenaria, Ciencia Y Arte, (23), 26–28. https://doi.org/10.35830/mcya.vi23.454

Issue

Section

Artículos