Characteristics and benefits of organic foods in Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35830/mcya.vi25.528

Keywords:

benefits, consumer, organic food

Abstract

Health is vital for human beings, so each person’s diet has a close relationship with health. The food industry has a great commitment to society by developing and distributing foods that contribute to consumer food security and care for the environment. This article talks about the benefit of consuming organic products for health and the environment, the certification process, government support in Mexico and the price of organic products.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andrade, C. M. (2018). Demanda y Consumo de Productos Orgánicos en el Cantón Riobamba, Ecuador. . Información Tecnológica, 3-14.

FAO. (2019). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Obtenido de ¿Qué es la agricultura orgánica? : http://www.fao.org/organicag/oafaq/oafaq1/es/

IFOAM. (2021). International Federation of Organic Agriculture. Obtenido de Sustainable Development: https://www.ifoam.bio/ourwork/what/sustainable-development

López, S. G. (2019). Factores que influyen en la compra de alimentos orgánicos en México. Un análisis mixto. Small Business International Review, 69-85.

ONU. (2022). Organización de las Naciones Unidas. Obtenido de Objetivos y metas de desarrollo sostenible: https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/

Ortega, P. I. (2022). Agricultura orgánica en Michoacán, México: evidencias de sostenibilidad. Inquietud Empresarial, 97-112.

Peralta, J. e. (2022). Estrategia de certificación orgánica de cafetales en la Sierra de Santa Marta, Soteapan, Veracruz. . Inventio, 1-10. 10.30973/ https://inventio/2022.18.45/4

Profeco. (2018). Procuraduría Federal del Consumidor . Obtenido de Alimentos orgánicos: https://www. gob.mx/profeco/documentos/alimentos-organicos?state=published

SAGARPA. (2017). Gobierno de México. Obtenido de Promueve sagarpa productos orgánicos mexicanos: www.gob.mx/agricultura/prensa/promueve-sagarpa-productos-organicos-mexicanos-enmercados-internacionales

SENASICA. (2021). Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad. Obtenido de Guías e infografías de productos orgánicos: https://www.gob.mx/senasica/documentos/guias-e-infrografias-de-productos-organicos?state=published

SIAP. (24 de abril de 2021). Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. Obtenido de Anuario estadístico de la producción agrícola: https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/

Yahuaca, J. B. (2023). Seguridad alimentaria y responsabilidad social de la industria de alimentos. . Milenaria, Ciencia Y Arte., 25–28. https://doi.org/10.35830/mcya.vi21.341

Published

2025-07-09

How to Cite

Montalvo Morales, J. A. ., Echeverria Rios, O. M., & Núñez Caraballo, A. . (2025). Characteristics and benefits of organic foods in Mexico. Milenaria, Ciencia Y Arte, (25), 12–14. https://doi.org/10.35830/mcya.vi25.528

Issue

Section

Artículos