Un cerebro saludable y la alimentación

A healthy brain based on nutrition

Authors

  • Asdrúbal Aguilera Méndez Instituto de Investigaciones QuímicoBiológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.
  • Daniel Godínez Hernández Instituto de Investigaciones QuímicoBiológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.
  • Martha Patricia Chávez Moctezuma Instituto de Investigaciones QuímicoBiológicas, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.

DOI:

https://doi.org/10.35830/mcya.vi25.574

Keywords:

Brain, cognitive impairment, nutrients

Abstract

The brain controls all the vital functions of the body; however, neurodegenerative diseases are a type of cognitive disorders that are characterized by the progressive loss of neurons in the brain, and the risk of suffering from them increases with age, affecting memory, learning, behavior, and sensory and motor functions, negatively impacting the lives of millions of people around the world. Existing treatments are aimed at treating symptoms, there being no therapy that stops these diseases. Currently, it is proposed that certain nutrients in foods are beneficial for the brain and in many cases are useful for preventing neurodegenerative diseases linked to brain aging.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dávalos, E. A. (2023). Enfermedades degenerativas del sistema nervioso. Sitio web: https://topdoctors.es/diccionario-medico/enfermedades-degenerativas-del-sistema-nervioso

Durães, F., Pinto, M., and Sousa, E. (2018). Old drugs as new treatments for neurodegenerative diseases. Pharmaceuticals (Basel, Switzerland), 11(2), 44. https://doi.org/10.3390/ph11020044

Erkkinen, M. G., Kim, M. O. and Geschwind, M. D. (2018). Clinical Neurology and Epidemiology of the Major Neurodegenerative Diseases. Cold Spring Harbor Perspectives Biology, 10(4), a033118. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a033118

Ibáñez, B. E. (2009). Nutrientes y función cognitiva. Nutr Hosp, 2(2), 3-12. ISSN: 0212-1611. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=309226754002

Instituto Nacional de las Personas Adultas Mayores, Gobierno de México. (2024). La enfermedad de Alzheimer y la demencia vascular representan el 90% de los casos en México. Sitio web: https://www.gob.mx/inapam/articulos/la-enfermedad-de-alzheimer-y-la-demencia-vascular-representan-el-90-de-los-casos-en-mexico?idiom=es#:~:text=La%20enfermedad%20de%20Alzheimer%20y%20la%20demencia%20vascular%20son%20los,de%20la%20Secretar%C3%ADa%20de%20Salud.

Martínez García, R.M., Jiménez Ortega A.I., López-Sobaler A.M. y Ortega R.M. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutr. Hosp. 35 (6):16-19. ISSN 1699-5198

Montoya Zamora P. & RodríguezCastañeda F. (2022). Enfermedades neurodegenerativas en adultos mayores: Retos en el diagnóstico y tratamiento. Ibn Sina, 3(2), 19. https://doi.org/10.48777/ibnsina.v13i2.1311.

Secretaría de Salud, Gobierno de México. (2021). Enfermedad de Alzheimer, demencia más común que afecta a personas adultas mayores. Sitio web: https://www.gob.mx/salud/es/articulos/enfermedad-de-alzheimer-demencia-mas-comun-que-afecta-a-personas-adultas-mayores

Secretaría de Salud, Gobierno de México. (2024). Tratamiento integral mejora calidad de vida de las personas con enfermedad de Parkinson. Sitio web: https://www.gob.mx/salud/prensa/145-tratamiento-integral-mejora-calidad-de-vida-de-las-personas-con-enfermedad-de-Parkinson?idiom=es#:~:text=Subrayó%20que%2.

Wilson, D. M., III, Cookson, M. R., Van Den Bosch, L., Zetterberg, H., Holtzman, D. M., and Dewachter, I. (2023). Hallmarks of neurodegenerative diseases. Cell, 186(4), 693-714. https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.12.032.

Secretaría de Salud, Gobierno de México. (2021). Enfermedad de Alzheimer, demencia más común que afecta a personas adultas mayores. Sitio web: https://www.gob.mx/salud/artículos/enfermedad-de-alzheimer-demencia-mas-comun-que-afecta-apersonas-adultas-mayores.

Secretaría de Salud, Gobierno de México. (2024). Tratamiento integral mejora calidad de vida de las personas con enfermedad de Parkinson. Sitio web: https://www.gob.mx/salud/prensa/145-tratamiento-integral-mejora-calidad-de-vida-de-las-personas-con-enfermedad-de-Parkinson?idiom=es#:-:text=Subrayó%20que%2.

Wilson, D. M., III, Cookson, M. R., Van Den Bosch, L., Zetterberg, H., Holtzman, D. M., and Dewachter, I. (2023). Hallmarks of neurodegenerative diseases. Cell, 186(4), 693-714. https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.12.032

Published

2025-07-09

How to Cite

Aguilera Méndez, A., Godínez Hernández, D., & Chávez Moctezuma, M. P. (2025). Un cerebro saludable y la alimentación : A healthy brain based on nutrition. Milenaria, Ciencia Y Arte, (25), 17–19. https://doi.org/10.35830/mcya.vi25.574

Issue

Section

Artículos