Beekeeping: Diversity beyond honey

Authors

  • Hilaria Guadalupe Ávila Cruz Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.
  • Mauricio Perea Peña Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.
  • Enrique Pascual Alvarado Posdoctorante Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales, Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Morelia, Michoacán, México.

Keywords:

Beekeeping, honey derivatives, diversification

Abstract

Beekeeping is the practice of caring bees for the production of derivative products. This article explores the wide range of bee products derived from the hive, such as honey, wax, propolis and pollen, and highlights the importance of diversifying the products derived from this practice. Diversifying not only maximizes the uses in different industries, from cosmetics to pharmaceuticals, but also enhances the value of the bee product and promotes sustainability in beekeeping. The development of innovative products, such as ointments, food supplements and beauty products, allows diversifying and opening new economic opportunities for beekeepers. Understanding and exploring the possibilities of diversification makes it possible to maximize the benefits of bee products, improve the quality of available products and promote the growth of beekeeping

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agroproyectos. (2023). Elaboración de productos derivados de la Miel. Recuperado de https://agroproyectos.org/elaboracion-de productos-derivados-de-la-miel/

Aurongzeb, M. y Azim, M. K. (2011). Antimicrobial properties of natural honey: a review of literature. Pak. J. Biochem. Mol. Biol, 44(3), 118-124. http://www.pjbmb.org.pk/images/PJBMBArchive/2011/PJBMB_44_3_Sep_2011/08.pdf

Alulema, C. S. C. y Paredes, M. (1995). Obtención de vino a partir de miel, de abeja. Cooperación mediante el intercambio científico y cultural. Las contribuciones a la presente publicación son responsabilidad exclusiva, 1.

Dussart, E. y Bartholomé, Y. (2007). Taller elaboración de subproductos de la miel y las colmenas. IICA. Managua, Nicaragua.https://cenida.una.edu.ni/relectronicos/RENL01D974.pdf

García-Chaviano, M. E., Armenteros-Rodríguez, E., Escobar-Álvarez, M. D. C., García-Chaviano, J. A., Méndez-Martínez, J. y Ramos-Castro, G. (2022). Composición química de la miel de abeja y su relación con los beneficios a la salud. Revista Médica Electrónica, 44(1), 155-167. Recuperado en 25 de septiembre de 2024, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242022000100155&lng=es&tlng=es

Instituto Nacional de Estadística, Geografía e Informática. (2024). Actualización del

Atlas nacional de las abejas y derivados apícolas. https://www.inegi.org.mx/contenidos/saladeprensa/boletines/2024/especiales/AtlasN_Abejas24.pdf

Kember, T., Marún, E., Mercado, M. N. y Rivero, M. B. (2018). Producción de Hidromiel como valor agregado en la localidad de Almafuerte. Tesis de Licenciatura. Facultad de ciencias agropecuarias. OCA (Oficina del Conocimiento Abierto). https://repositoriosdigitales.mincyt.gob.ar/vufind/Record/RDUUNC_00d6851b936019058a3f6c08ba64c785

Lavandera, R. I. (2011). Curación de heridas sépticas con miel de abejas. Revista cubana de cirugía, 50(2), 187-196. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=33177

Medina Cuéllar, S. E. y Portillo Vázquez, M. (2017). Bioeconomía Aplicada a la Apicultura: Estudio de Caso. Chapingo, Estado de México: Universidad Autónoma Chapingo.

Novelo, S. A. G., Cortez, J. A. T., López, V. M. T., Canul, E. N. T. y Vargas, M. D. L. (2013). Productos con alto contenido de miel, como opción para incrementar su uso en Yucatán. Revista Mexicana de Agronegocios, 33, 576-586. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14127709017

Ramos, A. y Pacheco, N. (2016). Producción y comercialización de miel y sus derivados en México: Desafíos y oportunidades para la exportación. México: CIATEJ. https://ciatej.mx/files/divulgacion/divulgacion_5f243ecb97f89.pdf

Sánchez, L. S., Romero, D. M. Q., Velázquez, E. C., Cadena, M. E. M., Velázquez, R. L. y Hernández, R. M. (2023). Incorporación de valor agregado a los productos apícolas en la región de la montaña, Guerrero. Agro-Divulgación, 3(3). https://doi.org/10.54767/ad.v3i3.187

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2015). ¿Qué es la apicultura? https://www.gob.mx/agricultura/es/articulos/que-es-la-apicultura

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2022). Los productos de la colmena. https://www.gob.mx/agricultura/es/articulos/los-productos-de-la-colmena

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2022). Crecen producción y exportaciones de miel en México al cierre de 2021: Agricultura. https://www.gob.mx/agricultura/prensa/crecen-produccion-y-exportaciones-de-miel-en-mexico al-cierre-de-2021-agricultura-293944

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2024). Características altamente nutricionales de la miel, polen y jalea real https://www.gob.mx/inifap/articulos/caracteristicas-altamente-nutricionales-de-la-miel-polen-y-jalea-real

Suescún, L. y Vit, P. (2008). Control de calidad de la miel de abejas producida como propuesta para un proyecto de servicio comunitario obligatorio. Fuerza farmacéutica, 12(1), 6-15. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/44051482/ff2008suescunlibre.pdf

Ulloa, J. A., Mondragón, C. P. E., Rodríguez, R., Reséndiz, V. J. A., & Rosas, U. P. (2010). La miel de abeja y su importancia. CONACYT. http://fuente.uan.edu.mx/publicaciones/01-04/2.pdf

Volentini, M. L. (2019). Valor agregado y calidad para los productos de la colmena: Protocolización del uso de una sala de extracción y el proceso de agregado de valor a la miel. Tesis doctoral. Universidad Nacional. Rio Negro.

Published

2024-12-10

How to Cite

Ávila Cruz, H. G., Perea Peña, M., & Pascual Alvarado, E. (2024). Beekeeping: Diversity beyond honey. Milenaria, Ciencia Y Arte, (24), 19–22. Retrieved from http://milenaria.umich.mx/ojs/index.php/milenaria/article/view/553

Issue

Section

Artículos